Diensten | Concept

Conceptontwikkeling
de basis van een goed ontwerp

Een oplossing of ontwerp ontstaat niet zomaar. De oplossingen die ik ontwerp komen altijd voort uit een concept. Dit concept bedenken we samen, zodat we gelijkgestemd het ontwerpproces in gaan. We kunnen terugvallen op het concept er onze keuzes erop baseren.

Wat is een concept?

Veel mensen vinden het lastig om te uit te leggen wat een concept is. En dat is begrijpbaar, want een concept klinkt nogal vaag. Eigenlijk is dat het niet. Een concept kun je zien als een overkoepeld uitgangspunt of idee, waar alle verdere middelen en uitingen onder vallen. Het concept is de kapstok binnen het ontwerpproces, waar alle andere uitingen onder gehangen kunnen worden. Hierdoor ontstaat eenheid en consistentie.

Hoe bouwen we een goed concept?

De start van het ontwikkelen van een concept begint met co-creatie. Samen gaan we aan de slag om een uniek concept neer te zetten. Het is belangrijk dat we dit samen doen, want een concept is de basis vanuit waar we werken. Daarnaast mag een concept best een beetje gedurfd, anders als anders of bijzonder zijn. Als we namelijk alleen maar binnen de lijntjes kleuren zal je als bedrijf niet gaan opvallen. We gaan opzoek naar wat jouw bedrijf onderscheid van de rest. Zo kunnen we jouw toegevoegde waarde meenemen in de conceptontwikkeling.

Om een beeld te geven op welke vragen een concept antwoord kan geven, zal ik een aantal vragen laten zien die ik vaker te horen krijg tijdens verschillende samenwerkingen:

  • “Het lijkt alsof we niet echt opvallen tussen onze concurrenten.”
  • “We leveren producten en diensten, maar de unieke waarde blijft vaag.”
  • “We doen veel met ons bedrijf, maar dat doen we eigenlijk niet vanuit een goede basis.”

Zodra we een concept hebben ontwikkelt kunnen we vol energie en vertrouwen het ontwerpproces in gaan. De communicatie uitingen die ik ontwikkel, worden gebaseerd op het concept. Hierdoor doen we de dingen die we doen met een doordachte reden. Want, een mooi ontwerp maken kunnen veel mensen. Maar, een ontwerp maken wat het doel behaald is een vak apart. Daar help ik je graag bij!

Bekijk de projecten waarin ik concept heb toegepast

Brandbook
Wordpress website

Vrijblijvend telefonisch sparren over jouw idee of vraag?

Waarschijnlijk heb je ideeën of vragen die je graag eens wil bespreken. Ik biedt een gratis telefoongesprek, waarin we kunnen praten over jouw vragen of ideeën. Mail mij je telefoonnummer, dan bel ik jou. Makkelijk toch?
Direct bellen