Blog | Branding

Een merk bouw je op
vanuit de basis

“Even snel een logo maken”, dat werkt niet

In de praktijk hoor ik best vaak dat er ‘even snel’ een logo gemaakt moet worden, want een logo heb je toch nodig? Dat klopt. Maar het is zonde om dat logo ‘even snel’ te laten maken. Als ondernemer wil je je klanten zo goed mogelijk bedienen. Dat doe je door fysiek een product te leveren, goede service te bieden of door klanten te ontzorgen met jouw expertise of diensten. Dit zijn vrij basale aspecten van ‘een klant zo goed mogelijk bedienen’. Maar misschien nog wel belangrijker is het gevoel dat klanten bij jouw bedrijf krijgen. Of misschien nog belangrijker: het allereerste gevoel dat potentiële klanten krijgen bij jouw bedrijf. Een eerste indruk moet direct goed zijn, want een eerste indruk kun je niet meer aanpassen. Hoe zonde zou het zijn als iemand een negatieve indruk krijgt van jouw bedrijf doordat je visuele uitstraling niet op orde is, terwijl je producten of diensten van hoge kwaliteit zijn. Om deze reden begin ik altijd bij de basis als het gaat om het maken of aanpassen van een visuele identiteit (huisstijl).

Begin bij de basis, begin bij jezelf

Wat je als ondernemer wil uitstralen ligt vaak dicht bij jezelf. Je bent gaan ondernemen vanuit een passie, een idee of iets waarvan jij dacht ‘hé, dat kan beter’. Daarnaast hecht je als persoon waarde aan bepaalde elementen in je leven. Dit klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Ik zeg vaak tegen klanten dat zij hun bedrijf eigenlijk als een fysiek persoon moeten zien. Je vrienden zijn namelijk ook niet voor niets je vrienden. Jullie kunnen elkaar misschien goed begrijpen, vinden elkaar aardig of delen een passie. Ergens bevindt zich tussen jullie een ‘klik’. Deze ‘klik’ wil je eigenlijk ook maken met jouw (potentiële) klanten. Als je weet wat je belangrijk vindt en waar je waarde aan hecht als mens en als ondernemer, dan kun je gaan onderzoeken hoe je deze waarden kan koppelen aan je bedrijf.

“Zie je bedrijf als persoon en bedenk waardoor een (potentiële) klant een ‘klik’ kan ervaren met die persoon (jouw bedrijf).”

– Daan Boot

Branding gaat over gevoel, emotie en interpretatie

Branding, een term die we steeds vaker horen en steeds relevanter wordt. Tegenwoordig is het steeds meer van belang om als bedrijf te vertellen waar je voor staat en wat je belangrijk vindt. Branding helpt daarbij. Veel mensen denken dat branding draait om een logo, kleuren en lettertypes. Dat is deels het geval, maar deels ook niet. Branding gaat over het feit hoe bedrijven hetgeen wat ze willen uitstralen en waar ze voor staan vertalen naar een (visuele) identiteit. Logo’s, kleuren, lettertypes en communicatie uitingen zijn elementen waarmee de (visuele) identiteit uitgedragen kan worden. Het ontwikkelen van zo’n (visuele) identiteit kost tijd en energie. Je zult namelijk moeten graven om tot de kern te komen van waar jouw bedrijf eigenlijk voor staat.

Van identiteit, naar visuele identiteit, naar communicatie uitingen

Als de identiteit van jouw bedrijf helder en scherp is, dan kan er gekeken worden naar de visuele invulling daarvan. Op basis van kennis die ik als designer heb kiezen we kleuren, vormen en lettertypes. Daarna is het van belang om de gekozen stijl elementen te valideren bij de doelgroep van jouw bedrijf. Komt het gevoel dat zij krijgen en hebben bij jouw bedrijf over met de visuele invulling die wij koppelen aan jouw bedrijf? Het belang van validatie wordt vaak onderschat. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn, want als je met je klant om tafel zit kun je het gewoon vragen. Je kan hem of haar bijvoorbeeld vragen of ze jouw huisstijl vinden passen bij de ervaringen die ze met jouw bedrijf hebben. Als de identiteit en de visuele identiteit staan en zijn gevalideerd, dan kun je gaan kijken naar welke communicatie uitingen je wil inzetten om potentiële klanten te gaan bereiken.

Elk ontwerpproces is anders

Na het lezen van deze tekst heb je misschien het idee dat een sterke (visuele) identiteit alleen gebouwd kan worden vanaf de basis, bij de start van een bedrijf bijvoorbeeld. Dit is niet het geval. Ook al bestaat je bedrijf al tientallen jaren, dan nog is het mogelijk om de (visuele) identiteit nog beter neer te zetten en uit te dragen. Het ontwikkelen van een krachtig merk is maatwerk, waardoor elk proces er anders uitziet en niet elke oplossing voor iedereen zal werken.

Wil je graag meer weten over branding of ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem gerust vrijblijvend contact op met mij.

Vrijblijvend telefonisch sparren over jouw idee of vraag?

Waarschijnlijk heb je ideeën of vragen die je graag eens wil bespreken. Ik biedt een gratis telefoongesprek, waarin we kunnen praten over jouw vragen of ideeën. Mail mij je telefoonnummer, dan bel ik jou. Makkelijk toch?
Direct bellen